Logo Dirry Ontwerpt
Logo Dirry Ontwerpt

Tuinen

Provinciehuis Rijnsweerd, Utrecht

DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 1 brugbank overzicht
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 2 brugbank houtdetail 3
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 2
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 8
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 6
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank border-zitbank
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank takkentegel op parkeerdek 2
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank takkentegel op parkeerdek
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 3 maquette overzicht
previous arrow
next arrow
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 1 brugbank overzicht
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 2 brugbank houtdetail 3
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 2
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 8
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht brugbank houtdetail 6
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank border-zitbank
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank takkentegel op parkeerdek 2
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht Z-bank takkentegel op parkeerdek
DirryOntwerpt voor West8 Tuin Provinciehuis Utrecht 3 maquette overzicht
previous arrow
next arrow
De tuin van het Provinciehuis in Utrecht Rijnsweerd, voorheen hoofdkantoor VSB, grenst aan het ecologisch park Bloeiendael.

Het tuinontwerp bemiddelt in maat en schaal tussen het monumentale gebouw en het parkje. Uitgangspunt van het ontwerp is het ophogen van het kavel, zodat de parkeergarage onder het gebouw een hoge sokkel wordt in een groene ruimte. De groene ruimte is in werkelijkheid een berkenbos over een bloemenrijke kruiden laag. Het grid van de berken biedt tegenwicht aan het grote gebouw en vanuit de omgeving rijst het gebouw op uit de kronen van de bomen.

Als tegenhanger van de altijd bewegende zilverwitte berken is het dek van de parkeergarage bekleed met antracietgrijze tegels met een berkentakmotief. Zo ontstaat een spannend contrast tussen de fossiele en de levende natuur.

Om een alibi voor een wandeling te creëren is in het bos een verdiepte buxustuin aangelegd. Deze 200 meter lange strip bestaat uit een labyrint van buxushagen en rood grint waarin vijf concentraties van rode rotsblokken zijn geplaatst. Een van de wandelpaden van park Bloeiendael is doorgetrokken naar het berkenbos en voert via een poëtische stalen tuinbrug over de buxustuin. In de brug is een zitbank opgenomen om het geheel goed te kunnen aanschouwen.

Ontwerpen voor West 8

West 8 Urban Design and landscape architecture BV is een multidisciplinair ontwerpbureau, met 3 vestigingen in Rotterdam, Belgie en New York.

Gerelateerde werken

Tuin Vescom, Deurne

Tuin Bernardus, Blaricum

Tuin Interpolis, Tilburg

Tuin hoofdkantoor NVLS Schiphol