Een familie van walstroomkasten
Drechtsteden
Dit resulteert voor de bewoners van de havengebieden in minder geluidsoverlast en schone lucht door vermindering van uitstoot CO2, NOx en fijnstof. In de regio Drechtsteden is de aanleg van de nieuwe generatie walstroomvoorzieningen in het kader van het regionale beleid voor luchtkwaliteit, gekoppeld aan de wens om de walstroomkasten zodanig vorm te geven dat ze passen in een gevoelige (woon-) omgeving als de verstedelijkte kades van de historische binnenstad van Dordrecht.
Walstroom gaat gepaard met grote volumes aan inhoud, in de vorm van electronica-komponenten. Om deze grote volumes als functionele kasten op historische en moderne kades te laten thuishoren is een ontwerptaal ontwikkeld voor de kasten met de beeldtaal van de scheepvaart. Dit heeft geresulteerd in een familie van kastontwerpen met een sterk Hollands haven gevoel, onderling direct herkenbaar, maar nooit prominent aanwezig. De walstroomkasten zijn laag van hoogte, zodat de bewoners van de appartementen aan de verstedelijkte kades nog zicht houden op de rivier en de haven.
Omdat de gebruikseisen verschillen per locatie zijn er verschillende walstroomkasten ontwikkeld. De hele en halve tafel, de bank, het blok en de laadpaal en de transformatorkast bieden de schipper de benodigde functies ter plaatse. De volumes zijn opgetild vanwege wisselende waterstanden, hierdoor zijn de “tafels” en “banken” ontstaan. Kabels hangen als een ornament af naar het schip.
Ontwerp voor VHP
VHP was een ontwerpbureau voor stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur, ondersteund door ruimtelijk recht.